Menu Close

Medijpratības vasaras skola 2023 ir sākusies!

No 26.jūnijā 15 Turības studenti sāk apgūt meidjpratības prasmes vasaras skolas “Domā! Lieto! Zini!” ietvaros, kas norisinās Turībā jau otro gadu.

Vasaras skolas ietvaros tiks apskatīti dažādi ar medijpratību un žurnālistiku saistīti temati, lai veidotu studentiem kopēju apziņu par informācijas un satura nozīmi digitālajā telpā.

Vasaras skolas ietvaros studenti tiksies ar pētniekiem, žurnālistiem un komunikācijas speciālistiem, kuri sniegs savu ieskatu mediju vidē un dalīsies ar pieredzi. Studenti arī iegūs iemaņas, kas ir vērtīgas, lietojot digitālo saturu, iepazīsies ne tikai ar medijpratību un kāpēc tā ir tik svarīga digitālā satura laikmetā, bet dos ieskatu arī kritiskajā domāšanā, komunikācijā un etiķetē, tiešsaistes komunikācijas drošībā, digitālajā kultūrā, moderno mediju lietotprasmē. Būs iespēja kopīgi veidot medijpratības video un audio saturu, kā arī filmēt radošus video par šo tēmu.

Vasaras skolas pirmajā dienā dalībnieki pavadīja sadraudzības aktivitātes un tika sadalīti komandās, lai kopīgi izzinātu dažādus medijpratības aspektus. Toties nākamajā dienā, 27.jūnijā, studenti tikās ar IREX medijpratības Baltijā pārstāvi Sabīni Bērziņu un kopīgi apskatīs sagatavoto medijpratības tiešsaistes kursu Veryverified, kuru pabeidzot ikviens var kļūt par medijpratības treneri. Tālāk dienas plānā notika vadošās digitālās vides pētnieces Baltijas valstīs Nikas Aleksejevas vieslekcija par spēles noteikumiem informatīvajā telpā, savukārt medijpratības eksperte Klinta Ločmele stāstīja par mākslīgo intelektu, tā ietekmi uz cilvēku medijpratību un riskiem, kas ar to saistās.
Trešajā dienā studenti iepazina žurnālistiku un izzināja dažādas nianses, kuras palīdzēs atšķirt viltus ziņas no patiesa un kvalitatīva mediju satura. Ar žurnālistikas specifiku un informācijas plūsmu mediju vidē iepazīstināja žurnālists Ansis Bogustovs, bet par viltus ziņām un dezinformāciju pastāstīja Eiropas parlamenta preses sekretārs Jānis Krastiņš.
Ceturtās dienas ietvaros, 29. jūnijā, Biznesa augstskolas Turība lektori – Jolanta Derkevica- Pilskunga un Jānis Pekša – studentus iepazīstināja ar aktualitātēm digitālajā komunikācijā un digitālajā vidē, kas saistīta ar mākslīgā intelekta straujo attīstību un tā plašo pielietojumu. Mākslīgais intelekts ir kļuvis ļoti populārs starp lietotājiem visā pasaulē, jo spēj pāris minūšu laikā risināt sarežģītus uzdevumus un pat radīt saturu no jauna, tādēļ ir jāprot izmantot to pareizi un atšķirt saturu, ko radījis dators un ko radījis cilvēks.
Pēc intensīvas mācību nedēļas vasaras skolas piektajā dienā studenti devās mācību ekskursijā uz Valmieru, kur viesojās Vidzemes televīzijā un tālāk Valmieras novada pašvaldībā, kurā noskaidroja profesionālās žurnālistikas lomu sabiedriskās domas veidošanā. Vasaras skolas noslēdzošajā dienā studentiem būs sagatavota medijpratības izlaušanās spēle, pēc kuras sekos pārbaudes darbs par vasaras skolā apskatītajām tēmām un saturu.

Medijpratības projekts Biznesa augstskolā Turībā notiek Baltijas medijpratības programmas ietvaros, kas ir ASV valsts departamenta programma, ko administrē globālā attīstības un izglītības organizācija IREX.