Menu Close

Eksperti diskutēs par propagandas un dezinformācijas izplatību Latvijā

Biznesa augstskola Turība 28. novembrī plkst. 16.00-17.00 rīkos tiešsaistes ekspertu diskusiju – viedokļu ringu “Medijpratība propagandas labirintos”. Diskusijas dalībnieki spriedīs, kā uzlabot sabiedrības kritisko domāšanu mediju un informācijas patērēšanā, cik lielā mērā ir izplatīta propaganda un dezinformācija kara, vēlēšanu un citos aspektos.

Šajā sarežģītajā laikā jo īpaši ir būtiski ikkatram mediju patērētājam spēt kritiski izvērtēt publiskajā telpā pieejamo informāciju un būt atbildīgam par to, ar kādu informāciju dalāmies tālāk sabiedrībā.

Iedzīvotāju kritiskās domāšanas diezgan zemo līmeni apliecina vairāki aspekti no dažādiem pētījumiem. Piemēram, SKDS pētījuma dati, kurā tika vaicāts, vai pastāv Pasaules vadība, t.i., kāda slepena organizācija vai cilvēku grupa, kurai ir ietekme uz visiem pasaules procesiem, kura kontrolē daudzu pasaules valstu vadības darbu? 2022. gada septembrī pētījuma dati liecina, ka 53% atbildēja apstiprinoši, bet tikai 27% uzskatīja, ka tādas nav. Tāpat arī šomēnes Swedbank novembrī publiskotais pētījums atklāj, ka cilvēki naudu mēģina pievilināt ar māņticību.

Eksperti diskutēs, kā uzlabot sabiedrības kritisko domāšanu mediju un informācijas patērēšanā, cik lielā mērā ir izplatīta propaganda un dezinformācija kara, vēlēšanu un citos aspektos. Tāpat diskusijā dalībnieki pieskarsies jautājumam par atsevišķa likuma nepieciešamību, kas regulētu atbildību viltus informācijas radīšanas un izplatīšanas gadījumā.

Viedokļu ringā diskutēs:
• TV žurnālists Ansis Bogustovs,
• Biznesa augstskolas Turība Komunikācijas virziena vadītāja Jana Bunkus,
• Politologs, SIA „Mediju tilts” līdzīpašnieks Filips Rajevskis,
• Nacionālās informācijas aģentūras LETA Datu pakalpojumu attīstības vadītājs Ivars Svilāns.

Diskusija tiks translēta tiešsaistē Biznesa augstskolas Turība Facebook lapā – 28. novembrī plkst.16.00-17.00 , kā arī pēc diskusijas norises būs pieejams arī tās ieraksts. Diskusiju vadīs Haralds Burkovskis. Diskusija norisinās ar Baltijas medijpratības programmas atbalstu, kas ir ASV Valsts departamenta iniciatīva un ko realizē ASV bāzēta globālā izglītības un attīstības organizācija IREX.