Menu Close

Medijpratības vasaras skola

Medijpratības vasaras skolā studenti gūst daudzpusīgas zināšanas par mūsdienu informācijas satura un lietošanas aktualitātēm

No 1. līdz 8.augustam Biznesa augstskola Turība organizēja vasaras skolu “Medijpratība: DOMĀ! LIETO! ZINI!”, kura šoreiz bija veltīta šobrīd ļoti aktuālām tēmām: medijpratībai, kritiskajai domāšanai, stereotipiem, mediju dienaskārtība un žurnālistu ētika, digitālās komunikācijas drošība u.c.

Astoņas dienas tika pavadītas dinamiskās lekcijās, kurās piedalījās nozaru profesionāļi un projekta eksperti. Kā arī studenti devās divus dienu studiju ekskursijā uz Rēzekni, lai viesotos Latvijas Radio Latgales studijā un koncertzālē “Gors”. Sarunā ar Latgales studijas vadītāju Renāti Lazdiņu studenti atklāja mediju un žurnālistu darba ikdienu un specifiku Latgales reģionā. Savukārt, viesojoties koncertāzālē, studenti tikās ar tās vadītāju un Biznesa augstskolas Turība goda absolventi Diānu Zirniņu. Tikšanās laikā studentiem bija iespēja ne tikai iziet ekskursijā pa iespaidīgo un daudzfunkcionālo celtni, bet ar vadītāju padiskutēt gan par komunikācijas, gan mārketinga aspektiem. 

Lai nodrošinātu radošu, kvalitatīvu un pieredzes bagātu mācību saturu tika pieaicināti dažādi komunikācijas, mediju un citu nozaru pārstāvji – „Delfi plus” žurnāliste un redaktore Vita Dreijere, žurnālists un ētera personība Ansis Bogustovs , „ZINC Network” Baltijas reģiona informācijas projektu koordinatore Linda Curika, asociētais profesors un žurnālistikas programmas vadītājs Viskonsīnas universitātē Andris Straumanis. Ar savām zināšanām dalījās arī Biznesa augstskolas Turība pasniedzēji: par stereotipiem stāstīja Solvita Belova, par komunikācijas drošību digitālajā vidē – Juridiskās fakultātes dekāns Ivo Krievs, par viltus ziņu analīzi un mediju nozīmi stāstīja Latvijas Asociācija Sabiedrisko attiecību profesionāļiem (LASAP) valdes priekšsēdētāja un lektore Kristīne Tjarve, bet par kritisko domāšanu – Komunikācijas virziena vadītāja Jana Bunkus.

Vasaras skolas lekcijās komunikācijas jomas profesionāļi bija sagatavojuši dažādus praktiskus uzdevumus, kā arī iepazīstināja jauniešus ar dažādiem medijpratības jautājumiem, kuru izpratne studentiem noderēs tālākajās studijās un viltus ziņu atmaskošanā. Vasaras skolas ietvaros tika apskatīta mediju vēsture un attīstība, kā arī gūts ieskats, kāda informatīvā telpa un sociālie mediji ir šodien, kā arī kādas tendences gaidāmas nākotnē.

Medijpratības projekts Biznesa augstskolā Turībā notiek Baltijas medijpratības programmas ietvaros, kas ir ASV valsts departamenta programma, ko administrē globālā attīstības un izglītības organizācija IREX. Pirmās vasaras skolas dienas ietvaros studenti tikās ar IREX Baltijas Medijpratības programmas pārstāvjiem – Kasparu Rūkli un Sabīni Bērziņu, kuri sīkāk pastāstīja par programmas mērķiem, iespējām un medijpratības nozīmi mūsdienu mediju vidē, kā arī stāstīja par jauno digitālo rīku Veryverified.eu, kas palīdz trenēt un celt medijpratības zināšanas.

Vasaras skolas noslēgumā studenti ieguva sertifikātu ar 2 kredītpunktiem (4 ECTS) medijpratības studiju kursā.

Dalība vasaras skolā studentiem bija bez maksas un tika nodrošināts arī transports uz mācību vizītēm, kā arī nodrošināta ēdināšana visa projekta ietvaros.

Paldies visiem lektoriem, kuri atrada iespēju dalīties savās zināšanās! Paldies par viesmīlību LR Latgales studijas radošajai komandai un personīgi Diānai Zirniņai par silto uzņemšanu Latgales vēstniecībā “Gors”!

Medijpratības vasaras skolas komanda: Jana Bunkus, Kristīne Tihanova un Solvita Belova.