Menu Close

Eksperti uzsver: esiet uzmanīgi ar informāciju digitālajā vidē!

17.februārī Biznesa augstskolā Turība Komunikācijas virziens aicināja interesentus uz Medijpratības dienu. Tās laikā gan klātienē, gan tiešsaistē bija iespēja dzirdēt aktuālāko informāciju ne tikai par medijpratību jeb māku lietot informāciju, kas pieejama publiskajā telpā, un tās lielo lomu mūsdienās, bet arī par viltus ziņām, kritisko domāšanu – kā nenonākt nepatiesas informācijas slazdos, un komunikācijas drošību digitālajā vidē.
Gan Komunikācijas virziena vadītāja Jana Bunkus, gan Juridiskās fakultātes dekāns Ivo Krievs uzsvēra: “Esiet atbildīgi, ar kādu informāciju dalāties digitālajā vidē – viss, kas nonācis internetā, tur paliks uz visiem laikiem”.
Savukārt I.Krievs uzsvēra, ka pirms pārsūtīt kādu informāciju, ir labi jāpadomā: darīt vai nē, jo arī no aplikācijām informācija viegli var nokļūt nelabvēļu rokās. Dekāns dalījās arī idejās, kā labāk veidot savas interneta paroles. “Protams, visur nevar likt vienu paroli, kā daudzreiz ir novērots. Ja ir grūti atcerēties vairākas paroles, varbūt palīdz pieeja veidot tās frāžu veidā, atsevišķus burtus aizvietojot ar simboliem, tādejādi padarot tās sarežģītas un garnadžiem grūtāk pieejamas,” stāstīja I.Krievs.
Prieks par lielo Medijpratības dienas interesi – kopā gan klātienē, gan tiešsaistē to apmeklēja vairāk nekā 200 interesenti, tostarp arī skolēni no Komunikācijas virziena ilggadīgā sadarbības partnera – Teikas vidusskolas.
J.Bunkus Medijpratības dienas dalībniekiem vēstīja ne tikai to, kas ir medijpratība, bet arī iepazīstināja ar dažādiem rīkiem medijpratības prasmju paaugstināšanai. Tā, piemēram, ikvienam ir pieejams tiešsaistes kurss medijpratībā Very Verified. Šis kurss radīts mediju patērētājiem Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, lai palīdzētu izvērtēt informāciju un apbruņotu sevi ar spēju identificēt dezinformāciju. Tiešsaistes medijpratības kurss ir pieejams latviešu, lietuviešu, igauņu, angļu un krievu valodā.