Menu Close

Skaties atvērtās lekcijas par medijpratību video ierakstu

27.oktobrī Biznesa augstskolā Turība norisinājās ekspertu diskusija un atvērtā lekcija “Medijpratība: Domā! Lieto! Zini!”, kurā eksperti dalījās viedoklī un svarīgākajās atziņās par medijpratību, kritisko domāšanu, dezinformāciju un sprieda par ieteikumiem, kā ikvienam neiekrist viltus ziņu slazdos.

Diskusijā piedalījās mediju eksperts, žurnālists Ansis Bogustovs, stratēģiskās komunikācijas eksperte Linda Curika, IREX medijpratība Baltijā programmas iesaistes koordinatore Sabīne Bērziņa un Turības komunikācijas virziena vadītāja Jana Bunkus.

Dažas no ekspertu atziņām:

Sabīne Bērziņa, IREX Baltijas Medijpratības programmas iesaistes koordinatore, VeryVerified.eu kursa koordinatore: Medijpratība ir spēja zinoši un kritiski patērēt un radīt mediju saturu dažādās platformās.
Linda Curika, stratēģiskās komunikācijas eksperte: Kopumā cilvēki domā, ka viņi ir ar medijpratības spējām. Mēs katru dienu lietojam plašsaziņas līdzekļus, savus sociālos tīklus, tātad, uzskatām, ka protam lietot medijus un uzskatām, ka esam kritiski domājoši. Tomēr tie, kuri uzskata, ka viņi ir visvairāk kritiski domājoši, diemžēl visvairāk tic arī sazvērestības teorijām. Tā arī ir tā problēma, ka tas šķiet pašsaprotami, bet patiesībā tā nav. Tas arī ir mūsu katra uzdevums saprast, ka mēs neviens neesam supermedijpratīgs, jo katram ir gadījies dalīties ar kādu muļķīgu ziņu, kas pēc tam izrādās nepatiesa. Jābūt kritiskam skatam uz to, kā tu pats lieto medijus.
Ansis Bogustovs, žurnālists: Problēma ir tā, ka mēs trīs dienās varam kļūt “šaurpierīgi”, ja lietojam tikai noteiktus sociālos tīklos. Sanāk, ka man katru dienu jāpārbauda, kādā kanālā draugs sēž, kurā vecmāmiņas. Tomēr pastāv taču arī citi mediji, piemēram, pēc jauniešu domām tik vecmodīgs medijs kā televīzija. Nu kurš gan mūsdienās vairāk skatās televīziju, vai ne? Bet laiku pa laikam tomēr ir vērts, jo televīzija dod mums paplašinājumu domāšanai, ne tikai informāciju par to, par ko uztraucas vecmāmiņa. Cilvēkam dabisko ēdienkarti patīk daudzveidot, ar medijpratību ir tas pats – nepieciešams trenēt kritisko domāšanu jeb restartēt pašam savu attieksmi, jo varbūt šī attieksme jau ir iekritusi kādā no medijpnepratības slazdiem un sākās vienveidīga domāšana.

Skaties diskusijas video ierakstu šeit: